Deneyim Patent Ltd. Şti.

Patent müracaatı, faaliyeti yürüten organizasyon yahut buluş sahibinin yerleşik bulunduğu ülkede gerçekleştirildiği anda, diğer tüm ülkeler için yenilik kriterine dair referans sağlanmış olur. Eğer hak sahibi kişilik adına diğer ülkelerde yenilik kriterine esas süre olan 12 ay içerisinde hak talep edilmezse, bu sürenin dolumunu takiben yapılacak müracaat yenilik kriterine aykırılık teşkil edeceğinden reddedilecektir. Hak talep eden kişilik adına, yerel bazda yapılan başvuru 12 ay içerisinde uluslararası başvuruya dönüştürülmelidir. Uluslar arası başvuru için hak talep edilecek ülkeler, yaptırımda bulunulması önemli görülen ülkeler esas tutularak seçilmelidir. Unutulmamalıdır ki başvuru uluslararası başvuruya çevrilmese dahi bir başka kişi ya da kuruluş aynı buluşa dair tescil hakkı kazanamayacaktır. Ancak diğer ülkelerde tescil belgesiyle korunmamak kaydı ile yaptırım gücünün oluşmayacak olmasından dolayı buluş sahibi hukuken tekel gücü sağlayamayacak ve buluşa konu teknik tescil harici tutulan ülkelerde herkes tarafından uygulanabilecektir.

Bir buluşun menşe ülke haricinde farklı ülkelerde de koruma sağlaması için 3 ayrı sistem bulunmaktadır. Bunlar;

  1. BİREYSEL BAŞVURU 
  2. PATENT İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI(PCT)
  3. AVRUPA PATENT SÖZLEŞMESİ(EPC)

1- BİREYSEL BAŞVURU
Her ülkeden ayrı bir vekil firma bulunarak, her ülke için ayrı tescil işlemi yapılması gerekmektedir. Bu başvuru şekli çok maliyetli ve uzun süren bir tescil şeklidir. Patent başvurusu için zorunlu olan patent araştırmasının her ülke için ayrıca yapılması gerekmektedir.

2- PATENT İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI (PCT)
Patent İşbirliği Anlaşması 115 ülkede geçerli bir sistem .olup, Türkiye bu isteme 1 Ocak 1996 tarihi itibariyle tam üyedir.

Üye Ülkeler
A.B.D, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Barbados, Belarus, Belçika, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna-Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Burkina Faso, Cote d’Ivorie, Çad, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Demokratik Kore Cumhuriyeti, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gabon, Gambia, Gana, Gine, Grenada, Gine-Bissau, Güney Afrika, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kamerun, Kanada, Kazakistan, Kenya, Kıbrıs, Kırgısiztan, Kosta Rika, Kongo, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Küba, Letonya, Lesoto, Liberya, Lihteynştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Madagaskar, Makedonya, Malavi, Mali, Meksika, Moğolistan, Moldova, Monako, Moritanya, Nijerya, Norveç, Orta Afrika Cumhuriyeti, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Saint Lucia, Senegal, Singapur, Slovakya, Slovenya, Sri Lanka, Sudan, Svaziland, Tacikistan, Tanzanya, Togo, Trinidat ve Tobako, Yunanistan Türkiye, Türkmenistan, Uganya, Ukrayna, Vietnam, Yeni Zelanda, Yugoslavya, Zimbabwe, Cezayir

Müracaat İçin Gerekli Evraklar,
- Patent tarifname takımının ingilizce çevirisi.
- Başvuru ve Avrupa Araştırma ücretinin yatırıldığını gösterir dekont.
- Doldurulmuş PCT başvuru dilekçesi
- İsteğe göre ön araştırma dilekçesi

Patent İşbirliği Başvurusunun Önemi
PCT başvurusu birçok ülkede patent koruması sağlayan, zaman tasarruflu ve düşük maliyetli başvuru yöntemidir. Patent İşbirliği Anlaşmasına üye tüm ülkelerde tek tescil prosedürü ile daha kolay bir uygulama sağlanır.

PATENT İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI TESCİL İŞLEMLERİ PROSEDÜRÜ :

1- Patent başvurusunun yapılması:
İşlem Türk Patent Enstitüsü aracılığıyla yapılabildiği gibi, EPO’ya ve WIPO’ya da yapılabilmektedir. – Ülke belirleme ücreti 6 ülkeden sonrası için ödenmez.
2- Şekli İnceleme – Araştırma: Patent tarifname takımı EPO, WIPO veya Patent Enstitüsüne gönderilir. Daha sonra EPO bir ön inceleme yaptıktan sonra tekniğin bilinen durumuyla ilgili araştırma yapar ve araştırma raporunu başvuru sahibine iletir. Araştırma raporunun başvuru sahibine bildirilmesiyle, başvuru sahibi ön inceleme yapılıp yapılmayacağını bildirir.
3- Başvuru ve araştırma raporunun yayını: Uluslar arası büro başvuru veya rüçhan tarihinden itibaren 18 ay sonra başvuruyu ve araştırma raporunu yayınlar.
4- Ulusal Aşamaya Geçiş: Yayından sonra seçilen ülkelerde bir vekil firma bulunarak ulusal aşamaya geçilir. Daha sonraki süreçte her ülkenin kendi prosedürü geçerlidir.

3- AVRUPA PATENT SÖZLEŞMESİ (EPC)
Avrupa Patent Sözleşmesi 24 ülkede geçerli bir sistem olup, Türkiye bu isteme 1 Kasım 2000 tarihi itibariyle tam üyedir.

Üye Ülkeler;
Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi , Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Lihtenştayn, Lüksenburg, Monako,Portekiz,Slovakya, Türkiye, Yunanistan’dır. Bu ülkelerden istenildiği kadar seçilebilmektedir.


Müracaat İçin Gerekli Evraklar,
- Patent tarifname takımının ingilizce çevirisi.
- Başvuru ve Avrupa Araştırma ücretinin yatırıldığını gösterir dekont.
- Doldurulmuş EPC başvuru dilekçesi – Buluşçuya ilişkin beyan
- Özel vekaletname

Avrupa Patenti Başvurusunun Önemi
Avrupa Patenti birçok ülkede patent koruması sağlayan, zaman tasarruflu ve düşük maliyetli başvuru yöntemidir..Avrupa Patent Sözleşmesine üye tüm ülkelerde tek tescil prosedürü ile daha kolay bir uygulama sağlanır.
AVRUPA PATENTİ TESCİL İŞLEMLERİ PROSEDÜRÜ :
1- Patent başvurusunun yapılması: İşlem Türk Patent Enstitüsü aracılığıyla yapılabildiği gibi, Avrupa Patent Ofisi(EPO) ‘nin Münih’te ki adresine de yapılabilir. Başvuru esnasında ülke seçimi yapılmaz, araştırmadan sonra ülkeler seçilir. 7 ülkeden sonra ülke başına bedel ödenmez.
2- Şekli İnceleme – Araştırma: Patent Enstitüsüne yapılan başvuru ön inceleme yapıldıktan sonra EPO’ya gönderilir.
3- Başvuru ve araştırma raporunun yayını: EPO bir ön inceleme yaptıktan sonra tekniğin bilinen durumuyla ilgili araştırma yapar ve araştırma raporu düzenleyerek başvuru ile birlikte yayına çıkarır. Bu yayın başvurudan itibaren 18 ay sonradır.
4- İnceleme: Yayından itibaren 6 ay içerisinde inceleme talebinde bulunması gerekir.
5- Ulusal Aşamaya Geçiş: Yayından sonra seçilen ülkelerde bir vekil firma bulunarak ulusal aşamaya geçilir. Daha sonraki süreçte her ülkenin kendi prosedürü geçerlidir.
6- Patentin tescili veya Reddi: Başvurular ülkelerin bazılarında yayına çıkarlar.
7- Avrupa Patent Tescil belgesinin alınması yaklaşık 4 yılı bulmaktadır.