Gerek marka gerekse de patent başvurularında Avrupa’da önemli sayılara ulaştık. 2009 yılında Avrupa’da marka başvurusu alanında Almanya’nın ardından üçüncü olan Türkiye 2010’da bu ülkeyi geride bırakarak 2’nci sıraya yükseldik. Geçen yıl ise rekor kırıp lider olduk” dedi.
Başvuru yüzde 41 arttı
2011 hedefinin 100 bin olduğunu ancak bu rakamı da geçtiklerini anlatan Asan, şu bilgileri verdi: “Marka başvuruları geçen yılın ilk 6 ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 28 artarak 54 bini bulduğunda belirlediğimiz hedefe ulaşacağımıza inancımız daha da arttı. Geçen yıl sonu itibariyle yaklaşık 120 bin marka başvurusuyla Türkiye, Fransa’yı geride bırakarak ilk kez Avrupa birincisi oldu. Bu sonuçla markada başvuru sayısı geçen yıl önceki yıla göre yüzde 41 arttı. Elde ettiğimiz bu başarı markalaşmada doğru yolda ilerlendiğini gösteriyor.”
Türkiye üst sıralarda
Asan, patent başvurularında da önemli gelişmeler bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Patent başvurularında her yıl bir önceki yıla göre artış var. Endüstriyel tasarım başvuruları geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 30 artarak 36 bine ulaştığı. Son 5-6 yılda Avrupa ülkelerindeki patent ve endüstriyel tasarım başvurularının artış oranlarına baktığımızda kimi ülkelerde eksi değerlerden dahi söz edilirken Türkiye hep en üst sırada yer aldı. Bunda sunulan başvuru kolaylıklarının da etkisi büyük. Kurumumuza yapılan başvuruların yüzde 65’i internet üzerinden yapılıyor.”
Sönmez, 20 yıldır polyester (fiberglass) kullanarak park oyuncakları ve heykeller yaptığını belirterek, kabir ziyaretlerine gittiğinde zamanla tahribata uğrayan mezarları görünce bu malzemeyi mezar taşlarında da kullanmayı düşünmeye başladığını ifade etti.
Çeşitli çalışmaların ardından fikrini belli bir düzeye getirmeyi başardığını ve Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvurduğunu dile getiren Sönmez, polyester kullanarak tek parça olarak ürettiği mermer görünümlü mezara patent almayı başardığını söyledi.
Mermer mezarların ortalama 40 parçadan oluştuğunu ve kısa sürede ek yerlerinin açılmasıyla doğal tahribata uğradığını aktaran Sönmez, ürettiği polyester mezarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Polyester mezar, mermer mezarlara göre birçok avantaja sahip. Mermer mezarlar bir kaç yıl içinde doğal tahribata uğruyor. Bunun için belli aralıklarla bakıma ihtiyaç duyuluyor. Polyester mezar ise tek parça olduğu için hiç bir şekilde tahribata uğramıyor. Normalde 300 yıllık ömrü var bu malzemenin ama biz insanlara abartı gelmemesi için ürettiğimiz mezarlara 40 yıl garanti veriyoruz. En basit mermer mezarın bin 400 liradan başladığını düşünürsek ürünlerimizin fiyat avantajına da sahip olduğu söyleyebiliriz. Çünkü biz ürünlerimizi bin 100 lira ile bin 300 lira arasında satıyoruz.”
Bir Alman mahkemesi, Motorola’nın Apple’a ait bir patenti ihlal ettiğine hükmetti ve Apple’ın lehinde karar verdi. Motorola’nın çiğnediği patent ise iPhone’larda görülen “Kilidi Aç” (Slide to Unlock) butonundan başkası değil.
Mahkemenin Apple’ın lehine karar vermesiyle birlikte, Android’in ve özellikle de Motorola’nın Android ceplerinin Apple’a karşı büyük bir hezimete uğradığı konuşuluyor. Söz konusu kilit açma sistemini Apple, ilk iPhone’undan bu yana cihazlarında kullanıyor sürdürüyor.
Motorola ise henüz pes etmiş değil ve yeni yollar arıyor. Şirketten yapılan açıklamada kendilerinin “kilidi aç”a bir alternatif buldukları ifade edilirken, Almanya’da patent davasını kaybetmesi neticesinde akıllı telefonlarının satışının durdurulmasını beklemedikleri belirtildi. Ancak Apple’ın daha önceki davalarda yaptıklarını düşündüğümüzde, Motorola ceplerin tehlikede olduğunu kolayca söylemek mümkün.